Een goede voorbereiding op je spreekbeurt is het halve werk. Waar wil je het precies over hebben? Zoals je ziet is er veel te vertellen over het spoor en over alles wat er over het spoor rijdt. Veel te veel om in één spreekbeurt te behandelen. Kies dus een van de onderwerpen en zoek daar meer over uit.

Stap 1

Zet op een rijtje waar jij je spreekbeurt over wilt houden. Schrijf een paar belangrijke woorden op om mee te beginnen. De informatie op de klikplaat of de themakaarten helpt je verder.

Stap2

Zoek meer informatie over jouw onderwerp. Op de themakaarten vind je per onderwerp al meer informatie en er staan ook links bij naar andere websites.

Stap 3

Het is ook leuk om met mensen te praten die bij het spoor werken. Je kunt vragen of je een conducteur mag interviewen of iemand die veel reist met het openbaar vervoer.

Stap 4

Maak een opbouw van je spreekbeurt, met een begin – midden – einde. Bedenk van te voren welke

‘hoofdstukken’ jouw spreekbeurt heeft en geef ze een naam. Dat maakt je verhaal duidelijker.

Stap 5

Bedenk een verrassend begin van je spreekbeurt. Laat bijvoorbeeld een grappig filmpje of foto zien of stel een onverwachte vraag aan je klasgenoten.

Stap 6

Vertel iets over jezelf. Waarom heb je voor dit onderwerp gekozen? Ken je iemand die bij het spoor werkt? Reis je graag met de trein, tram of metro en waarom?

Stap 7

Zorg voor afwisseling. Laat bijvoorbeeld foto’s, filmpjes of voorwerpen zien die met jouw onderwerp te maken hebben.

Stap 8

Bedenk ook een leuk einde van je spreekbeurt. Bijvoorbeeld met een quiz en een strikvraag. Kun je meteen testen of je klasgenoten goed hebben opgelet!

Tips tegen de zenuwen

Vind je het spannend om een spreekbeurt te geven? Hier wat tips tegen de zenuwen:

  • Oefen je spreekbeurt van tevoren een paar keer hardop en doe hem thuis een paar keer
  • Let tijdens je spreekbeurt op je ademhaling. Als je rustig ademt, praat je duidelijker en langzamer en dat is prettig om naar te luisteren
  • Praat rustig, kijk je klasgenoten aan en neem de tijd

Succes!

 

Niet gevonden wat je zocht?