• Wist je dat er voor de trein ook een TomTom is? ProRail lanceert, samen met NS de applicatie ‘Routelint’. Hiermee kunnen treinmachinisten direct alle actuele informatie over het spoor zien. Zij kunnen dan op tijd regeren door bijvoorbeeld de snelheid aan te passen bij obstakels. Machinisten weten dan precies wat hun te wachten staat en zij kunnen de reizigers gelijk in details informeren.
  • Wist je dat NS elke dag meer dan een miljoen mensen tijdens 5000 treinritten vervoert? Er ligt in Nederland 7000 kilometer spoor waarop per jaar 17,5 miljard reizigerskilometers worden afgelegd. Dat is op en neer naar Pluto en dan nog tien keer naar de maan heen en weer
  • Wist je dat er na de zomer een proef wordt gedaan met een zelfsturende trein op de Betuweroute? Dat kan omdat de Betuweroute extra beveiligd is om een trein op de automatische piloot te laten rijden.
  • Wist je dat op 22 augustus de eerste treinen stoppen op het nieuwe treinstation Utrecht Vaartsche Rijn. Dit is het achtste treinstation in Utrecht.
  • Wist je dat er in Nederland zijn er in totaal 386 stations zijn? Station Utrecht Centraal is het grootste station van Nederland. Halte Rotterdam Stadion en Halte Heerenveen Ijsstadion zijn de kleinste stations. Deze stations worden alleen gebruikt bij wedstrijden of evenementen. Vanaf het perron Rotterdam Stadion loop je na het uitstappen uit de trein via een loopbrug zo het voetbalstadion de Kuip in.

 

  • Gemiddeld vervoert NS 1,1 miljoen reizigers per dag, verdeeld over 4500 treinritten.
  • Wist je dat de ontwerpers van de Japanse Bullet trein werden geïnspireerd door de ijsvogel? Mede door de vorm van zijn snavel kan de ijsvogel razendsnel door de lucht bewegen. De neus van de trein lijkt op de snavel van de ijsvogel. Mede daarom zoeft de Japanse Bullet trein met maar liefst 320 kilometer per uur over het spoor.  Dat is bijna 3 keer zo snel als auto’s op de snelweg rijden!

 

  • Wist je dat in Nederland alleen in pretparken Monorail te vinden is? Monorail is een enkel spoor waar een speciale trein op rijdt of zelfs zweeft. De eerste Monorail in Nederland werd in 1968 aangelegd in Drievliet. 

 

  • Wist je dat er ook wedstrijdjes treinreizen worden georganiseerd? Zo organiseert Treinreiziger.nl de wedstrijd Kilometer Kampioen. Een wedstrijd waarbij deelnemers in 24 uur zoveel mogelijk kilometers afleggen met de trein. In 2015 legde de winnaar binnen Nederland maar liefst 1593 kilometer af! Op 11 juni 2016 organiseert Jonge Veranderaars een wedstrijd waarbij deelnemers ervaren hoe het is om te reizen als je een handicap hebt. Bijvoorbeeld in een rolstoel zit of blind bent. 

 

 

 

Niet gevonden wat je zocht?